Κτηνιατρος Ηλέκτρα Παπαδέα .
Κτηνιατρικό Κέντρο Αχαρνών .

 

Η θεραπεία του καλαζαρ καθορίζεται πάντα απο τον γιατρό σας σε συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής  και μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να φέρουμε το καλαζαρ σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο έως κ να το μηδενίσουμε .

 Η flydog και η Ηλεκτρα Παπαδεα προτείνει διατροφή με Gold blend και Beef plus για ένα δυνατό ανοσοποιητικό , ειδικά σε περιπτώσεις που εχει εξασθενήσει ο οργανισμός του σκύλου ,όπως αυτες του καλαζάρ .

Το καλαζάρ (kalazar) είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της σκνίπας κυρίως στα σκυλιά στα οικόσιτα ζώα αλλα και στον άνθρωπο.

kala azar σημαίνει μαύρος πυρετός.Η ασθένεια λέγεται επίσης και λεϊσμανίαση ή λεϊσμάνια από το όνομα του παράσιτου που προκαλεί τη μόλυνση.

Πρόκειται για μια μικροσκοπική σκνίπα που προτιμάει τον σκύλο και μόνο αν κανει λάθος θα τσιμπίσει άνθρωπο .
Η σκνίπα αυτή πηγαίνει στα σημεία χωρίς τρίχα όπως την μουσούδα του σκύλου , στη κοιλιά του ,τις πατούσες και τον τσιμπάει.
Βέβαια, για να νοσήσει ο σκύλος  θα πρέπει η σκνίπα να είναι ήδη  μολυσμένη..
Υπάρχουν πάνω απο από 30 είδη, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να μολύνουν τα σκυλιά.
Στην Ελλάδα, το είδος που μπορεί να μεταδόσει το καλαζαρ στο σκύλο μας  είναι η Leishmania donovani. Το παράσιτο προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι  σπλήνα και νεφρά .
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους - δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση ,κενά στο τρίχωμα , έντονη τριχόπτωση , πόνους στους μύες , αδυναμία , αστάθια , αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που ζουν κοντά σε βλάστηση και στάσιμα νερά ,όπου συχνάζουν οι σκνίπες.

 Πιο ευάλωτοι οι σκύλοι με κοντό τρίχωμα .

Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια οδηγεί σχεδόν πάντα σε θάνατο .
Να πουμε ότι το καλαζάρ δεν μεταδίδεται απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο.
Η σκνίπα του σκύλου ή ζωόφιλος σκνίπα είναι διαφορετική από τη σκνίπα του ανθρώπου.

Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας . Αμπούλα κάθε μήνα , ψεκασμός στα ατριχα σημεία με απωθητικό σκνίπας, αντιπαρασιτικό κολάρο , εξετάσεις μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον για τον εντοπισμό της νόσου .

Στη περίπτωση που ανιχνευτεί ο σκύλος σας με καλαζάρ μιλήστε με τον γιατρό σας ,οπου θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή .

Πολύ συμαντικό ρόλο στο καλαζάρ παίζει η διατροφή φτιάξτε την διατροφή του σκύλου σας θωρακίστε το ανοσοποιητικό του.

Flydog η τροφή σου το φάρμακο σου