• Γιατί βρέθηκε κορωνοΐος σε σκύλο στο Χονγκ Κονγκ ;
  • Τα κατοικίδια μας είναι ο καλύτερος μας φίλος μήπως τελικά μας προστατεύουν απο τον κορωνοΐο ;

Το τμήμα γεωργίας , Αλιείας και Διατήρησης του Χονγκ Κονγκ , δήλωσε πως δείγματα από ρινικές εκκρίσεις ενός σκύλου βρέθηκαν ασθενώς θετικά στο νέο κορωνοΐο πρώτη φορά που σκύλος βρίσκετε θετικός .

Ο σκύλος που δεν είχε συμπτώματα τέθηκε σε 14 ημέρες καραντίνα ενώ εξετάζεται συνεχώς ώσπου να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα .

           Όμως κατά ποσό αυτό θα μπορούσε να ευσταθεί την στιγμή που παγκόσμιες έρευνες από το AFCD και τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας δείχνουν πως οι τετράποδοι δεν μπορούν να μολυνθούν από τον Κορωνοΐο .

Μπορούν να βρεθούν θετικά στον ιό , όμως δεν νοσούν .

Επίσης έρευνες του ΠΟΥ έχουν δείξει πως ο σκύλος μας είναι η αιτία των τόσων πολλών αντισωμάτων στο ανθρώπινο σώμα και κατά συνέπεια μεγάλο ποσοστό σε ανοσία σε πολλές μορφές ιών .

               Έρευνες ακόμα έχουν δείξει πως όσο πιο μικρό το παιδί μας εκτεθεί σε συνύπαρξη γούνας από ζώο τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα αύξησης των αντισωμάτων σε παρά πολλές ασθένειες , ειδικά αυτές που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.

  •                Μήπως η λύση στη ανοσία βρίσκετε στον σκύλο μας ;

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως τα σκυλιά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαπλώσουν τον ιό ,από ότι τα άψυχα αντικείμενα όπως πόμολα πορτών» γράφει η Σίλα Μακ Κλελαντ , ιδρυτής της φιλανθρωπικής φιλοξενίας προστασίας ζώων < LAP> στο Χονγκ Κονγκ .

Η Μακ κλελαντ λέει ότι δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σκύλων ή γατών που μετέδιδαν τον ιό οπουδήποτε στον κόσμο και πως δεν υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες που να δείχνουν πως τα τεστ στους σκύλους είναι ακριβείς !

  • Αυτό γιατί μπορεί να συμβαίνει ;

Ο κορωνοΐος σαν τύπος ιού υπάρχει σε διάφορες μορφές γρίπης που μπορεί να κολλήσουν οι τετράποδοι , κορωνοΐοι είναι σχεδόν όλες οι ιώσεις που τριγυρνούν τους μικρούς μας φίλους διαφορετικοί από αυτούς τους ιούς που κολλάμε εμείς .

Επομένως αν ένας σκύλος είχε κολλήσει στο παρελθόν μια απλή ίωση ,σε ένα τεστ σημερινό πολύ πιθανό να έδειχνε έστω και ασθενές θετικό αποτέλεσμα στον κορωνοΐο μιας και μιλάμε για την ίδια μορφή ιού ή μάλλον παρόμοια με αυτή του νέου κορωνοΐου που χτυπάει τον άνθρωπο και μεταδίδεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο .

Παρόμοιες ανησυχίες υπήρχαν και το 2003 με τον κορωνοΐο Sars όταν πάνω απο 280 άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ έχασαν την ζωή τους .

Τα σκυλιά μπορούν να πάρουν τον ιό του κορωνοιού αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό που σχετίζεται νε την τρέχουσα εστία δήλωσε στο CNN η Τζέιν Γκρέυ επικεφαλής Κτηνίατρος του SPCA στο Χονγκ Κονγκ , τα στελέχη αυτά είναι τελείως διαφορετικά και δεν μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο .

Ένα ζώο λοιπόν που θα βρεθεί σε χώρο με νοσούντα άνθρωπο απο κορωνοΐο θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό όπως ακριβώς ένα πόμολο πόρτας ή μια επιφάνεια και όχι να νοσήσει το ίδιο και να μολύνει μετά κάποιον άνθρωπο γλείφοντας τον .

Για να είμαστε λοιπόν τελείως προστατευμένοι στη βόλτα του σκύλου μας μπορούμε να μην αφήνουμε κάποιον να το χαϊδέψει , αποφεύγοντας έτσι να μεταφέρει από αυτή την επαφή το οτιδήποτε πίσω στο σπίτι μας .

Μπορούμε επίσης να σκουπίζουμε τα πόδια του σκυλού μας μετά την βόλτα με μια πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό με διάλυμα αφιλτράριστου μηλοξιδου 1/3 .

Θα πρέπει να προσέξουμε ο καθαρισμός να μην υπερβαίνει τις δυο τρεις φορές την ημέρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεραθούν οι πατούσες του και να έχουμε συμπτώματα αλλεργίας όπως το έντονο γλείψιμο πέλματος και η φαγούρα . Σε κάθε περίπτωση το βούρτσισμα του σκύλου θα πρέπει να είναι καθημερινό ώστε να απομακρύνονται νεκρά κύτταρα από πάνω του καθώς και τυχόν μικρόβια .